D.O. Oli de Mallorca
   D.O. Oli de Mallorca D.O. Oli de Mallorca     D.O. Oli de Mallorca     D.O. Oli de Mallorca
EN | FR | DE | ES | CA
29 July, 2024

Anam per bon camí, alerta a travelar!

img_2746

Un article de Joan Mayol. President de la DO Oli de Mallorca

La Denominació d’origen Oli de Mallorca va néixer l’any 2002, amb l’aprovació per la Unió Europea de la proposta tramesa des de les Illes Balears. Podríem dir que l’any 2005 va ser el de la primera collita comercial. Aquell any es varen vendre poc més de 40.000 litres. Idò el juny de 2024 se n’han venuts 43.877, el màxim de la història de l’Oli de Mallorca D.O en un mes.

És evident que feim camí, que les collites augmenten progressivament -amb les irregularitats del caràcter anyívol de l’olivera i del clima-, que feim més oli qualificat com a Oli de Mallorca D.O. i que, gràcies als esforços dels comercialitzadors i de la promoció de la pròpia denominació d’origen i de les marques, la comercialització ha experimentat un notable increment.

Els darrers anys hem patit un entorn molt inquietant amb els preus generals de l’oli, que hem vist créixer de forma escandalosa. El resultat ha estat que molts consumidors han optat per abandonar el consum del d’oliva per triar-ne d’altres més econòmics, per molt que sigui conegut que no són tan saludables. Això pot ser molt negatiu a mig termini, ja que recuperar clients perduts mai és fàcil.

Des dels orígens de la D.O. Oli de Mallorca, les marques optaren, amb bon criteri, d’establir preus en funció dels seus costs de producció, i no arrossegar els preus de península, amb els quals no haurien pogut sobreviure. És l’hora de seguir aplicant aquesta mateixa conducta, de manera responsable, ja que si s’entràs en el joc dels preus especulatius, seríem víctimes d’una futura probable baixada de preus.

Com sempre, hem de recordar que jugam a la lliga de la qualitat, i hem d’assegurar-la, amb les millors pràctiques de conreu, mòlta, conservació i presentació. Per aquest motiu, el Consell Regulador promou periòdicament cursos de formació i reciclatge que ens ajudin a tots a poder continuar oferint oli de la màxima qualitat, a créixer en un ritme coherent amb la demanda i mantenir el prestigi de l’Oli de Mallorca.

Enguany sembla que serà un any d’esplet modest, després de la gran collita de 2023. Probablement per la manca de calor primavera i una certa humitat, tenim en general poblacions de mosca de l’oliva més grans del que és normal (a molts olivars, les més denses que es recorden), de manera que és imprescindible estar molt atents i actuar amb les eines que toca a cada modalitat de cultiu (ecològica o convencional). És hora d’anar vius!